2011. április 18., hétfő

Kitchen Budapest

Bérlő: Kitchen Budapest
Bérlő profilja: innovációs labor
Épület: lakóház
Alkalmazottak száma:  30 fő
Méret: ~300 m2
Kiadó irodák a környéken


Miután kijöttünk a Kitchen Budapesttől, Dávidtól azt kérdeztem, hogy össze tudná-e foglalni, mivel foglalkoznak az ott dolgozók. Nem volt könnyű, végül valami olyasmiben állapodtunk meg, hogy a KIBU egy modern alkotói műhely, azaz - ahogy ők szeretik magukat nevezni, egy innovációs labor.  




A hely működése viszonylag egyszerű: várják a jelentkezőket, akik technológiai, képzőművészeti és egyéb  ötletekkel rendelkeznek, és amikett meg is szeretnének valósítani. Viszont kevésbé az adott ideáról szól a felvételi, minthogy mennyire csapatjátékos az illető. Ugyanis nagyon fontosnak tartják, hogy több projektben is részt vegyenek a bejutó ösztöndíjasok. Ezáltal új projekt nem is indulhat 'szólóban'.



A fentiekből adódóan, a bentlévők szerteágazó múlttal rendelkeznek. Vannak itt építészek, képzőművészek, informatikusok és sok egyéb szakma képviselői. Első körben mindenki három hónapra nyer felvételt, a jobbak ösztöndíját pedig meghosszabbítják.



A KIBU mecénása a Magyar Telekom, ez a cég teremti elő a működési költségek fedezetének nagy részét. Egy 8 fős csapat felel a hely megfelelő működéséért, ők egyben a menedzsment is. A műhelyben Bujdosó Attila, projekt felelős és Málnay Barnabás, külsős kapcsolatokért felelős igazgató vezet minket körbe. Sok mindent megtudunk, többek között, hogy nagyjából 30 ember dolgozik ott ösztöndíjasként, vagy például, hogy az egyik KIBU alapító korábban egy hasonló BME-s csapatnak volt a tagja.



Míg korábban a bentiek szabadkezet kaptak a projektjeikben, úgy mostanra erősebb nyomás van a műhelyen, hogy piacon értékesíthető termékeket alkossanak, így jutva önálló bevételhez a szponzor mellett. A tendencia érthető, egy olyan elmékből álló csapat, mint a KIBU társulata, biztosan tud jó, piacképes terméket is létrehozni.





Nagyjából 8-10 ember van bent egyszerre, meg is kérdezzük, hogy csendesebb időszakban érkeztünk-e, de kiderül, hogy egyszerre nagyjából ennyien szoktak bent lenni a tágas térben. A műhely a Ráday utca és a Biblia köz sarkán található, egy földszinti üzlethelyiségből átalakítva.


Egy betérőnek a hangulat kicsit napközis jellegű. Stressznek legfeljebb a vezetők között van nyoma, a többiek szép csendesen végzik a dolgukat, feltételezhetően a projektjeikről beszélnek. Rendjén is van ez így, feszült légkörben nem igazán lehet nagyszabású ötletekkel előállni.

A 'lab' projektjeiről ebben a katalógusban írnak bővebben.

További képek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése